a

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adip elit, pellentesque turpis.

Welkom

Contacteer ons op

09 226 76 82

    Volg ons

Image Alt

De kip en het ei (1ka)

  /  Uncategorized   /  De kip en het ei (1ka)

De kip en het ei (1ka)

Toen we maandag binnenkwamen in de klas was er wel iets heel merkwaardigs te zien! Er stond een doos met een laken over in de kring. Van wie is die doos? Wat zit er in de doos? Vol spanning wachtten we totdat iedereen er was, dit was toch iets wat we samen moesten ontdekken. Al snel werd er gespeculeerd: het is een kip! Hoezo een kip?! De kleuters hadden een geluid gehoord vanuit de doos, en de doos bewoog ook af en toe. Vol spanning haalden we het doek van de doos en jawel! Het was een kip!

Niet zomaar een kip, haar naam was Dottie en ze had ons iets te vertellen. Nu het bijna Pasen is werd het ook tijd dat ze eitjes ging leggen want als het Pasen is vieren we ook de geboorte van de nieuwe dieren. Juist was er nog een probleem: Dottie had helemaal geen eieren gelegd, want ze had geen nest waar ze zich gezellig en warm kon nestelen. Gelukkig wisten onze kleuters daar wel raad mee! In de ochtend hadden ze net met juf Nique het verhaal “Rikkie en Mia de kip” gelezen. Daar hadden de kleuters een heel mooi kippenhok gezien. Snel gingen we in de knutselhoek en begonnen we aan het bouwen en schilderen van een kippenhok zoals die van het boek. De juf moest ook nog een raam snijden uit het kippenhok, want sommige kleuters vonden het belangrijk dat Dottie licht had.

Zo gezegd zo gedaan had Dottie nu een hok en nu… nu was het wachten totdat er eitjes in het nest lagen! Terwijl we verwachtingsvol wachtten op eitjes deden we heel wat dingen in de klas. Zo maakten we onze paasmandjes en gingen we ook even onze kippen in de mini boerderij een bezoekje brengen! Ook speelden we in de pluimenbak: daar stopten we pluimen in gaatjes waardoor we precies een eigen kipje hadden gemaakt!

Samen met juf Katrien deden we ook heel wat dingen! We bekeken even hoe een kuiken groeit en maakten een logische volgorde van ei tot kip! Samen puzzelden we en zo werden er opnieuw enkele kleuters puzzelkampioen. Proficiat! 🙂 Met juf Vera werkten we ook verder aan een knutselwerkje in de knutselhoek: we scheurden geel, oranje en bruin papier en maakten zo een kuikentje.

Eindelijk, op woensdag was het zover! Toen we ’s ochtends in het hok van Dottie keken werden we verrast door 3 eitjes! Joepie! Ons geluk kon niet op, enkel moesten we nu WEERAL wachten want er zijn nu wel eitjes maar nog geen kuikens. Terwijl we wachten lazen we ook het verhaal “Kom uit je ei kleintje!” een verhaal waar mama kip wacht op de komst van haar kleintje. We leerden ook een versje over een kuikentje en we speelden een zoekspelletje met een babbel-ei. Bij dat laatste werd een paasei verstopt en riep die dan telkens “Ik ben hier!”, zo mochten de kleuters elk om beurt het ei zoeken.

Vrijdag was een speciale dag! Net na de middagpauze ontdekten we iets in het kippenhok. Het was niet langer Dottie en de 3 eieren maar Dottie en de 3 kuikens! Vol vreugde en blijdschap sprongen we een gat in de lucht. 🙂 Iedereen mocht eens voelen aan de kuikens van Dottie, wat waren ze toch zacht! Mama kip was erg trots dat ze toch nog voor Pasen haar kleintjes heeft gekregen en wat was ze blij dat ze dit mocht meemaken samen met al haar nieuwe vrienden bij! Zonder ons kippenhok was het niet gelukt!

Vrolijk Pasen, lieve vrienden! Geniet van de vakantie!